0496 / 97 25 45 info@trouwfeestdj.be

djSabam heeft besloten om de inning van auteursrechten bij dj’s te schrappen. In de praktijk wil dat zeggen dat een officiële dj-licentie voortaan 28 procent goedkoper wordt.

Auteursrechtenvereniging Sabam en de beheersmaatschappij voor de rechten van de muziekproducenten Simim vroegen jaarlijks een vergoeding van aan dj’s voor het feit dat ze muziek van auteurs, componisten en platenproducenten kopiëren om te gaan draaien (de fameuze ‘dj-licentie’).

Sabam heeft nu beslist om haar deel van die vergoeding op te schorten. Officieel klinkt het bij community-manager Siegfried Bakelants dat de auteursrechtenmaatschappij de focus wil verleggen van muziekkopieën naar de legaliteit van de oorspronkelijke bron, maar niemand die er aan twijfelt dat Sabam met deze demarche ook wat goodwill wil creëren.

“Wat Sabam betreft wordt de dj-licentie gratis”, aldus Bakelants, “met die voorwaarde dat de dj’s ons moeten beloven dat hun originele bronmateriaal legaal is.”

Concreet wil dat zeggen dat een dj-licentie voortaan 28 procent goedkoper word. Helemaal gratis kan niet, om de eenvoudige reden dat Simim de naburige rechten wél blijft innen.

Op de jaarlijkse factuur die verstuurd werd door Unisono (het samenwerkingsverband tussen Sabam en Simim) stonden twee afzonderlijke bedragen vermeld: het ene bedrag voor rekening van Sabam, en het andere bedrag voor rekening van Simim.

Vanaf 2013 zal het door Sabam gevorderde bedrag niet langer op de factuur staan. Er is nog één cijfer voorzien, zijnde het bedrag voor Simim of 72 procent van de oorspronkelijke som.

Rate this post