0496 / 97 25 45 info@trouwfeestdj.be

Het Rijksmuseum exposeert bruidsjurken

Een zwart trouwkleed | Enkele van de tentoongestelde trouwjurken.

Enkele van de tentoongestelde trouwjurken.

AMSTERDAM – Het Rijksmuseum toont tot en met december veertien witte en een zwarte trouwjurken uit eigen collectie in zijn kostuumvitrine. De jurken komen uit de periode tussen 1760 tot 1940. De trouwdag is hét moment voor een bruid om te mogen pronken met een imponerende en opvallende jurk waar gasten nog lang over napraten. En dat is al eeuwen lang zo.

 

1885: Een zwart trouwkleed was traditie

Maar wie denkt dat dat witte bruidsjurken altijd de norm zijn geweest, heeft het mis. Pas rond 1820 werd deze kleur, als symbool voor maagdelijkheid, reinheid en onschuld, de standaard. Het model kon echter wel sterk variëren. Niet alleen was de persoonlijke smaak van de bruid hierbij van invloed, maar ook de strenge etiquette, mode en traditie speelden een grote rol.
Dat een witte bruidsjurk niet altijd gebruikelijk was, blijkt uit het zwart trouwkleed van Sophia Barbara Thonwarht uit Mannheim die ook in de presentatie is te zien. Dit zwart trouwkleed uit 1885 was geheel volgens de traditie in Baden-Wurttemberg. De zwarte trouwjurk mocht wel vergezeld gaan met een witte sluier, handschoenen en een boeket.

Misschien een idee voor de Gothic en Metal liefhebbers?

 


 

Rate this post