0496 / 97 25 45 info@trouwfeestdj.be

‘A happy wife is a happy life’

bruid

Het is een bekend gezegde: ‘a happy wife is a happy life’. Onderzoek toont nu aan dat dit gezegde klopt. Hoe gelukkiger een vrouw met haar huwelijk is, hoe gelukkiger de man met zijn leven is, ongeacht hoe hij denkt over zijn huwelijk.

Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers University. De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van een onderzoek onder 394 stellen. Minstens één van de echtgenoten was ouder dan zestig jaar en de onderzochte stellen waren gemiddeld 39 jaar getrouwd. De echtgenoten kregen verschillende vragen voorgeschoteld. Zo werd ze bijvoorbeeld gevraagd of hun wederhelft ze waardeerde, of de wederhelft wel eens de discussie aanging, hun gevoelens begreep of op hun zenuwen werkte. Ook moesten de proefpersonen gedetailleerd bijhouden hoe gelukkig ze over een periode van 24 uur – waarin ze geselecteerde activiteiten deden zoals winkelen, het huishouden, televisie kijken – waren.

Tevreden
De proefpersonen bleken over het algemeen heel tevreden te zijn met hun leven: ze gaven het vijf uit zes punten. De mannen bleken hun huwelijk vaak net ietsje positiever in te zien dan de vrouwen. “Voor beiden gold dat een hoger gewaardeerd huwelijk verband hield met een grotere tevredenheid met het leven en meer geluk,” vertelt onderzoeker Deborah Carr.

De gelukkige vrouw
Maar het onderzoek levert nog meer interessante conclusies op. Hoe tevredener een vrouw met haar huwelijk is, hoe gelukkiger haar man is, ongeacht hoe hij over hun huwelijk denkt. “Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat wanneer een vrouw tevreden is met haar huwelijk ze geneigd is om meer te doen voor haar echtgenoot en dat heeft een positief effect op zijn leven,” stelt Carr. “Mannen zijn minder sterk geneigd om over hun relaties te praten en de mate waarin ze ontevreden zijn over hun huwelijk delen ze waarschijnlijk niet met hun vrouwen.”

De zieke vrouw
Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen minder gelukkig waren als hun man ziek werd. Het geluksniveau van de man werd minder sterk beïnvloedt wanneer hun vrouw ziek werd. En ook dat is goed te verklaren, aldus Carr. “We weten dat wanneer een partner ziek is, de vrouw vaak degene is die zorg verleent en dat kan stress opleveren. Maar wanneer een vrouw ziek wordt, vertrouwt ze niet zozeer op haar partner, maar meer op haar dochter.”

Het onderzoek is heel belangrijk, zo benadrukken de onderzoekers. De kwaliteit van een huwelijk heeft namelijk invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen en met name op mensen die te maken krijgen met aan ouderdom gerelateerde gezondheidsproblemen.

 


 

Rate this post