0496 / 97 25 45 info@trouwfeestdj.be

Koperen bruiloft voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.


Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vierden op 2 augustus hun koperen bruiloft. Het is precies 12,5 jaar geleden sinds zij elkaar in de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam het jawoord gaven. Ruim 6,6 miljoen mensen volgden tenminste een deel van het koninklijk huwelijk op televisie.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op hun trouwdag.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op hun trouwdag.

Van tevoren had Willem-Alexander duidelijk gemaakt dat dit eigenlijk een gunst was. Het was ‘ons’ huwelijk zo zei hij, en de rest van Nederland mocht meekijken en zag bijvoorbeeld hoe Máxima ontroerd werd bij de uitvoering door Carel Kraayenhof van de tango Adiós Nonino. Dat emotionele moment staat sindsdien bekend als de ’traan van Máxima’.

In de 12,5 jaar huwelijk hebben Willem-Alexander en Máxima 3 dochters gekregen, Amalia (10), Alexia (9) en Ariane (7), die ze buiten het licht van de schijnwerpers op de Eikenhorst in Wassenaar grootbrengen. Er staat echter een verhuizing voor de deur sinds Willem-Alexander vorig jaar koning is geworden en zijn moeder Beatrix uit het Haagse paleis Huis ten Bosch is vertrokken. Een verhuisdatum is nog niet bekendgemaakt. Het paleis in Den Haag moet eerst worden gerenoveerd.

Koningschap
Máxima heeft de eerste jaren van haar huwelijk gebruikt om verder in te burgeren in Nederland en samen met Willem-Alexander, of alleen, heeft ze tegelijkertijd de halve wereld afgereisd als vertegenwoordiger van haar nieuwe vaderland of als speciaal gezant van de Verenigde Naties. In diezelfde tijd bereidde Willem-Alexander zich voor op het koningschap en ‘de dag die hij wist dat zou komen’. Het was geen duobaan, aldus Alexander, maar ze zouden het wel samen doen.

Verdriet
De afgelopen jaren heeft Willem-Alexander te maken gehad met veel familieleed: het overlijden van zijn vader en broer, en het sterven van zijn beide grootouders. Máxima deelde mee in het verdriet, en samen reikten ze een hand aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Met een aantal families wordt nog altijd contact gehouden.

Nationale ramp
Als koningspaar kregen Willem-Alexander en Máxima vorige maand voor het eerste te maken met een nationale ramp en massaal gevoeld verdriet nadat een vliegtuig van Malaysia Airlines met 196 Nederlanders aan boord uit de lucht werd gehaald boven door rebellen gecontroleerd gebied in het oosten van Oekraïne. Het koningspaar was aanwezig op vliegbasis Eindhoven, toen de eerste lichamen arriveerde uit Oekraïne. De tranen die koningin Maxima daar liet, waren wereldnieuws.

‘Wij zijn diep geraakt door de schrijnende, persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Mensen wier leven in scherven ligt. Hun verdriet, hun onmacht en hun wanhoop snijden ons door de ziel’, aldus de koning na een ontmoeting met nabestaanden.

 


Rate this post