0496 / 97 25 45 info@trouwfeestdj.be
Liefdes-hangslotjes aan de Pont des Arts in Parijs.

Een deel van de reling kwam los, en werd ondertussen vervangen door een houten paneel.

Pont des Arts, Parijs: liefdes-hangslotjes

Een deel van de afsluiting van de Pont des Arts in Parijs is losgekomen “door het gewicht van de liefdes-hangslotjes”. De ijzeren voetgangersbrug over de Seine kon de duizenden “liefdesslotjes” even niet meer dragen. De bekende brug moest even geëvacueerd worden nadat de afsluiting het over enkele meters had begeven. Er gaan in de stad stemmen op om de slotjes te verwijderen, maar voorlopig onderneemt de stad geen actie tegen deze liefdestraditie.

Voor veel verliefde koppels hoort het erbij tijdens een romantisch tripje naar Parijs: hun liefde voor elkaar bezegelen met een hangslot op De Pont des Arts. Die brug over de Seine ter hoogte van het Louvre is daardoor de voorbije jaren uitgegroeid tot een bedevaartsoord van de liefde. Duizenden hangslotjes in allerlei kleuren en maten hangen er te bengelen, de sleutels ervan liggen op de bodem van de Seine.

Het afgelopen weekend moest de bekende brug echter even geëvacueerd worden nadat de afsluiting over 2,5 meter was losgekomen. Niemand raakte daarbij gewond. De afsluiting is op de plaats van het incident tijdelijk vervangen door houten planken.

In 2008 doken de eerste liefdesslotjes aan de Pont des Arts op. Intussen is de volledige brug over een afstand van 150m versierd met deze tekenen van liefde. Verliefde koppeltjes verplaatsen deze traditie zelfs stilaan naar andere bruggen en monumenten. Zo werden er al tientallen slotjes verwijderd van de Eiffeltoren.

“Liefdes-hangslotjes maken Parijs lelijk”

Liefdes-hangslotjes, Parijs

Liefdes-hangslotjes, Parijs

Ondanks de grote populariteit van dit fenomeen, duiken er ook geregeld stemmen op die de liefdes-hangslotjes zien als een soort vandalisme. Critici noemen het bovendien “risicovol” om een slot te bevestigen aan een oude ijzeren brug, die een beschermd monument is.

Momenteel loopt er een online petitie om alle liefdes-hangslotjes in Parijs te laten verwijderen. Het Amerikaans koppeltje dat de petitie heeft gestart, heeft ook een open brief geschreven naar Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs. Daarin noemen ze de liefdesslotjes “een plaag voor de historische plekken in de stad”. Ze vinden ook dat “het hart van Parijs er lelijker door wordt.” Intussen hebben al meer dan 7.000 mensen de petitie ondertekend.

De Parijse autoriteiten hebben voorlopig nog geen actie ondernomen. Op hun website staat wel “dat het prachtig is om zoveel toegewijde koppels te zien in de stad, maar dat dit ritueel wel een probleem vormt omwille van het gewicht van die liefde.” Kersvers burgemeester Anne Hidalgo had in haar verkiezingsprogramma wel opgenomen dat ze “alternatieven wil voorstellen, die artistiek, solidair en ecologisch zijn”.

 

Ponte Milvio in Rome: zelfde probleem

De Parijse brug is niet het eerste slachtoffer van het fenomeen, dat terug te brengen is tot de Italiaanse roman Ho voglia di te (Ik wil je) van Federico Moccia. Hij liet in zijn boek twee verliefde tieners een liefdesslot bevestigen aan de Ponte Milvio in Rome, opdat ze ’altijd met elkaar zouden verbonden zijn’, maar had niet kunnen voorzien dat duizenden inwoners en toeristen dat voorbeeld zouden volgen.

Gevolg: de oudste brug van Rome (uit de tweede eeuw voor Christus) dreigde in te storten onder het gewicht van al dat metaal en dus werden de sloten daar in 2007 al verboden.

 

 

Rate this post