Pas getrouwde koppels vragen gasten op hun feest steeds vaker om sociale media even te laten voor wat ze zijn. Dit om te voorkomen dat er meteen allerlei amateurkiekjes van de hoogdag op het internet belanden en de hele wereld kan meelezen welke gangen er geserveerd worden tijdens het diner. Dat zegt celebrant Louise Spedding tegen de Australische krant The Manly Daily.

‘Het is niet meer dan normaal dat ze het willen verbieden. Ik heb al huwelijken geweten waarbij er foto’s online stonden nog voor de bruid en bruidegom hun jawoord gegeven hadden,’ aldus Spedding. Daarom verzoekt zij gasten op vraag van het koppel regelmatig om de smartphone in de broekzak te laten zitten. Kersverse bruid Joanna Golding Lowe vindt dat ‘een kwestie van elementaire beleefdheid’. Ze heeft familieleden in het buitenland en wilde hen de officiële trouwfoto’s kunnen sturen voor er een willekeurige selectie op Facebook en Instagram zou belanden. Zo blijft de impact bewaard – en behoud je controle over de afbeelding van het mooiste moment van je leven.

Pluspunt van het verbod op sociale media is ook dat de aanwezigen meer naar de gelukkigen dan naar hun scherm kijken en wellicht aandachtiger naar de speeches zullen luisteren. Toch denkt niet iedereen hetzelfde over de kwestie. Maddy Gale trouwde vorige maand en vond het net leuk dat er meteen buzz op het internet ontstond: ‘Zo gaat het tegenwoordig, alles moet zo snel mogelijk online.’ Aldus de nieuwbakken bruid tegen The Manly Daily.