0496 / 97 25 45 info@trouwfeestdj.be

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Gehuwde mensen leven langer, blijkt uit onderzoek. Maar waarom?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hebben we eigenlijk iets aan het huwelijk? Belangrijke vraag voor je eraan begint, maar ja verblind door liefde springen we in het huwelijksbootje en laten ons door niets terughouden. Laten we de voordelen eens noemen. We weten natuurlijk dat het huwelijk goed voor je gezondheid is. Er zijn nogal wat onderzoeken die een gunstig effect aantonen. Maar nu is er ineens een onderzoek dat laat zien dat het nogal tegenvalt. Toch maar niet trouwen?

De onderzoekers hadden gegevens van 789,000 mensen die aan de National Health Interview Survey meededen. Van die mensen overleden er in de loop der tijd 24.100 en bij hen werd gekeken wat ze ooit aangegeven hadden op de vraag ‘hoe schat u uw gezondheid in?’ (vijf mogelijkheden: uitstekend, erg goed, goed, redelijk, slecht).

Hoe was het die mensen vergaan en wat was hun huwelijksstatus? De ongetrouwden, gescheidenen, weduwen en weduwnaren waren ongunstiger af dan de getrouwden. Ze hadden een grotere sterftekans. Dus voordeel voor getrouwd zijn?

Nee, zodra de gezondheid achteruit ging van die getrouwde mensen werden de uitkomsten eigenlijk hetzelfde. De onderzoekers denken dat wat betreft preventie getrouwd zijn helpt. Dus de man die steeds zit te zeuren dat zijn vrouw rookt zorgt er misschien voor dat ze uiteindelijk stopt. De man die eigenlijk alleen maar van ongezonde dingen houdt krijgt altijd borden vol groente en gezonde vetten van zijn vrouw voorgezet en heeft daar dus voordeel van. Maar als je eenmaal ziek wordt dan wordt je gezondheid niet zo maar beter omdat je toevallig getrouwd bent. Zo van: oh, u heeft kanker, maar omdat u getrouwd bent krijgt u het niet zo erg.

Omdat ik professioneel gezien erg van preventie houd zou ik zeggen: laten we het huwelijk bevorderen en ook nog onderzoeken of het niet teveel stress oplevert zodat we niet op andere wijze ineens de sigaar zijn.

Rate this post