Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat hoe meer geld mensen aan hun verlovings- en trouwring uitgeven, hoe groter de kans is dat ze zullen scheiden. Wat is dan wel het geheim van een lang en gelukkig huwelijk? Een lange gastenlijst en een huwelijksreis, zo blijkt uit dezelfde studie waarover The Independent bericht.

Economieprofessoren aan de Emory University in Atlanta onderworpen meer dan 3.000 Amerikaanse mannen en vrouwen die getrouwd waren geweest met iemand van het andere geslacht, aan een onderzoek. Professoren Andrew Francis en Hugo Mialon ontdekten dat mannen die tussen de 2.000 en 4.000 dollar uitgaven aan een verlovingsring 1,3 keer meer kans hadden om te scheiden dan mannen die tussen de 500 en 2.000 dollar spendeerden aan een ring. Maar ook door te weinig uit te geven, loopt het huwelijksbootje een grotere kans te zinken. Zij die minder dan 500 dollar over hadden voor een verlovingsring, hadden ook meer kans om te scheiden.

 

Stress

Wat de vrouwen betreft, als het huwelijksfeest meer dan 20.000 dollar kostte, was er 3,5 meer kans om uiteen te gaan dan bij vrouwen die tussen de 5.000 en 10.000 dollar uitgaven zo beweert de studie nog. Een Amerikaans trouwfeest kost gemiddeld 29.858 dollar.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de hoge uitgaven voor een trouwfeest en de ringen en de relatie tot de scheidingscijfers mogelijk te maken hebben met de stress die koppels ervaren door de schulden die de huwelijksdag met zich kunnen meebrengen. Ze leggen de schuld daarvoor grotendeels bij de huwelijksindustrie.

Wil je lang en gelukkig getrouwd blijven, nodig dan op de grote dag zoveel gasten uit als mogelijk en ga op huwelijksreis. Uit de studie blijkt namelijk dat veel gasten en eender welke huwelijksreis, hoe duur of goedkoop ook, positief geassocieerd wordt met de lengte van een huwelijk. (TE)